Deel 6: Omgevingsmanager Paulien Bisschop: ‘Waar het hek eindigt, daar begin ik’

De verkeersstromen in en rond Zevenaar veranderen de komende jaren. Met de aanleg en verbreding van wegen blijft de stad goed bereikbaar voor inwoners, bezoekers en andere reizigers. Rijkswaterstaat werkt vanaf 2020 met het project ViA15 aan de verbreding van de A12 en de verlenging van de A15. De gemeente zorgt in de periode daarvoor dat de toegangswegen in Zevenaar toekomstbestendig zijn en kunnen aansluiten op de vernieuwde snelwegen. De impact van het werk zal groot zijn. Daarom informeert de gemeente u over de aanleiding, de voortgang en de hinder die het werk met zich meebrengt. Het werk aan de Arnhemseweg gaat bijna van start. Aannemingsmaatschappij Van Gelder gaat het werk uitvoeren. Paulien Bisschop werkt bij Van Gelder en is de omgevingsmanager van het project. Zij zorgt voor de verbinding tussen de aannemer en de omgeving. In dit artikel stellen we Paulien aan u voor.

Het werk aan de Arnhemseweg markeert de start van het grote werk in Zevenaar, waarover we onder de noemer ‘Op weg in Zevenaar’ communiceren. Een belangrijk moment dus, beseft omgevingsmanager Paulien Bisschop . “Er is al een heel proces aan voorafgegaan. Er waren in de omgeving best wat zorgen. Het draagvlak dat is gecreëerd, willen we graag behouden.” Aannemingsmaatschappij Van Gelder is geen onbekende in de regio. “We hebben een kantoor in Westervoort en doen diverse opdrachten in de omgeving. Op het werk zelf zal een keet staan waar de uitvoerders en werkvoorbereiders gaan zitten.”

Familiebedrijf
Van Gelder is een familiebedrijf dat inmiddels 102 jaar bestaat. De band tussen de inmiddels ruim 1000 medewerkers is nog altijd warm en familiair. Inmiddels heeft het bedrijf landelijk werkmaatschappijen die actief zijn in de grond-, weg- en waterbouw, kabels en leidingen, verkeerstechniek en railbranche.

Binnen en buiten de hekken
Omgevingsmanagement is gemeengoed geworden in de wegenbouw. “Wij kunnen daar waar onze bouwhekken het werk afscheiden niet ophouden met kijken. Sterker nog: waar het hek eindigt, daar begin ik”, legt Paulien uit. “Zie mij als een brug tussen dat wat binnen en buiten de hekken gebeurt. Ik kom bijvoorbeeld naar spreekuren en inloopavonden.” Met een achtergrond in project- en procesmanagement bij de Rijksoverheid (Dienst Landelijk Gebied) voelt ze zich thuis in haar ‘nieuwe’ vak, dat ze sinds 2010 uitoefent.

Tevreden bewoners
“In 2014 heb ik bewust de keuze gemaakt om naar een aannemer te gaan. De vraag richting aannemers veranderde immers. Er komt steeds meer omgevingsmanagement bij. Met mijn achtergrond en een dosis gezond verstand kan ik ook technisch nog een aardig woordje meepraten. Dat is wel handig. Het is mooi om onderdeel van het team te zijn dat het werk maakt. Als het werk is uitgevoerd en de bewoners tevreden zijn met het eindresultaat; als ze zich verbonden voelen met het werk dat er ligt, dan ben ik tevreden. Daar werk ik telkens weer graag naartoe. Als omgevingsmanager maak je de vertaling naar bedrijven, bewoners, grondwerkers, uitvoerders, de opdrachtgever, de wethouder en de gedeputeerde. Die diversiteit maakt mijn werk heel erg leuk.” Paulien deed het al eerder succesvol voor bijvoorbeeld de Willemskade in Zwolle en op dit moment werkt ze ook voor de Malderburchtstraat in Nijmegen.

Aan de slag
Maar nu ligt de focus natuurlijk op Zevenaar. Paulien legt uit hoe Van Gelder aan de slag gaat. “Het werk aan de Arnhemseweg bestaat uit drie fases. Bij de wisseling van elke fase communiceren we met de aanwonenden en de weggebruikers over de nieuwe fase. Mensen in de woonwijken om het werk heen, willen natuurlijk weten hoe ze bereikbaar blijven.” Overigens is de aannemer al gestart met fase ‘0’. “Dat zijn de werkzaamheden ‘buiten het verkeer’. Zoals het klaarmaken van puinbanen. Ook wordt de laatste hand gelegd aan het werk aan de kabels en leidingen, waarover wij dan al de opbouw voor de nieuwe wegen kunnen aanbrengen.”

Weekendafsluiting
Elke fasewisseling wordt voorafgegaan met een weekendafsluiting. “Op 3 mei is de eerste weekendafsluiting. Dat valt in de meivakantie. De direct aanwonenden kunnen dan via een speciale toe- en afrit nog steeds de wijk in en uit rijden, maar doorgaand verkeer wordt omgeleid. Op alle overige momenten blijft de weg open voor doorgaand verkeer. De belangrijke verbinding Arnhemseweg – De Methen blijft in principe dus open.”