Onthulling impressie aansluiting Zevenaar-Oost

Op dinsdag 15 januari 2019 onthulde commissaris van de Koning Clemens Cornielje een impressie van de toekomstige aansluiting van de snelweg A12 bij Zevenaar-Oost. Hij deed dit, samen met Nelly Kalfs, hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat Oost-Nederland, bij Nathan op 7Poort in Zevenaar.

Op de impressie is de situatie van de snelweg A12 zichtbaar waaraan de komende jaren wordt gewerkt door Rijkswaterstaat, gemeente Zevenaar en ProRail. Het bouwbord toont niet alleen de toekomstige aansluiting A12 Zevenaar-Oost, maar ook de onderdoorgangen voor het langzaam verkeer, de aanpassingen aan weg Hengelder en de spoorverdubbeling richting Doetinchem.

Afscheid commissaris van de Koning Cornielje

Cornielje is altijd een groot voorvechter geweest van het project ViA15. Hij wilde kort voor zijn afscheid als commissaris van de Koning nog één keer in gesprek met lokale ondernemers, gemeentebestuurders en Rijkswaterstaat over de regionale economische ontwikkelingen en het belang van de verbreding van de A12 en snelweg A15 en de doortrekking van de A15 daarbij. Cornielje benadrukte in de bijeenkomst het belang van het project voor de Liemers en Gelderland en zijn betrokkenheid: ‘Ik ben mijn volledige bestuursperiode als commissaris bezig geweest met de doortrekking van de A15. Het politieke draagvlak is op dit moment groot. Er is een brede ondersteuning door alle partijen.’
De ontmoeting vond plaats tijdens een informeel ontbijt bij het bedrijf Nathan op het BusinessPark 7Poort in Zevenaar (vlakbij de locatie van de toekomstige aansluiting Zevenaar Oost op de A12). Burgemeester Lucien van Riswijk sprak over het belang van bereikbaarheid en het project A12/A15. “Als burgemeester van Zevenaar vind ik het leuk om in veel top 10-lijstjes voor te komen, maar niet in de file top 10”. Wethouder Carla Koers lichtte toe wat Zevenaar gaat doen om ervoor te zorgen dat de onderliggende infrastructuur alvast klaar is voor de toekomstige aansluiting.

Verbreding snelweg A15

Het Rijk en provincie Gelderland gaan de A15 twaalf kilometer doortrekken en aansluiten op de A12. Zo ontstaat een rechtstreekse verbinding tussen de Rotterdamse haven en Duitsland. Deze uitbreiding van het wegennet en de verbreding van de A12 en de A15 verbetert ook de regionale doorstroming. Hierdoor reizen weggebruikers sneller tussen Nijmegen/Arnhem, de Liemers en de Achterhoek. Dat komt de regionale economie en de werkgelegenheid ten goede. Op dit moment wacht het project ViA15 op de behandeling van en uitspraak over het tracébesluit door de Raad van State. Het verkeer kan naar verwachting in de periode 2022-2024 voor het eerst over de nieuwe weg rijden.

Sfeerimpressie van de onthulling:

© Foto’s: Peter Müllenberg, Photostique
Bron visualisatie: Rijkswaterstaat