Omwonenden aan het woord: “We willen het wél en we willen het niet”

In dit artikel komen aanwonenden aan het woord die we hebben gesproken tijdens de inloopbijeenkomst over de Arnhemseweg. Joke van der Waal, Jolanda van Loenhout en Corrie Stijnman wonen alle drie al meer dan twintig jaar in de buurt. Joke en Jolanda aan de Schalmei, Corrie in de Kasteelhuizen. “Dat bevalt hartstikke goed. Het is een mooie buurt, met gewone mensen. En het is lekker rustig.”, vertelt Jolanda. “Nog wel”, vult Joke aan. “Wij gaan op de snelweg kijken, al is het gelukkig wel wat verderweg. Ik ben overigens wel wat gewend, ik kom zelf uit het westen. En met al die files bij Zevenaar móet er echt wat veranderen. We willen het dus wél en we willen het niet.”

Klankbordgroep

Corrie kijkt over de weilanden uit, maar krijgt te maken met de verbreding van de Arnhemseweg. “De koetjes zullen er wel weggaan, schat ik zo in. En ik maak me zorgen om de fijnstof. De gemeente legt alles wel heel goed uit. Mijn buurman zit in de klankbordgroep. Zij zijn steeds goed gehoord. Ze wilden voor onze huizen een geluidswal neerzetten, maar dat wilden we niet en daar is naar geluisterd. Aan de overkant komt wel een geluidswal die wordt in kasteelachtige sfeer gemaakt, passend bij onze buurt en inclusief beplanting.

Landelijk probleem

Fons en Ineke Reijnen wonen aan de Roodwilligen, 45 jaar geleden verhuisden ze naar Zevenaar. “Dat was toen nog een ‘uithoek’!”, herinneren beiden zich. “We wonen wat meer naar achteren, maar als wij uit de wijk moeten, maken we gebruik van de Arnhemseweg”, legt Ineke uit. “Het zal de komende tijd wat rommeliger worden voor wat betreft het verkeer en de verbreding van de weg. Maar ik denk wel dat het hard nodig is. Het is – met tien miljoen auto’s in heel Nederland – een landelijk probleem”, ziet Fons. “Dat de bomen weg moeten vinden wij ontzettend jammer, maar ik denk dat het niet anders kan”, berust Ineke. “We zien de werkzaamheden met vertrouwen tegemoet.”

Entree met allure

Joelle Daalder en Peter Lammers wonen ook aan de Roodwilligen, heel dicht bij de werkzaamheden. “We staan op alle tekeningen en kaarten. We wonen er nu iets meer dan een jaar en wisten al dat het ging gebeuren en kenden de plannen”, legt Joelle uit. “Het zal wel even heftig worden. Er gaat meer verkeer komen, al komt er wel een geluidswal en geluidswerend asfalt. We krijgen hoe dan ook overlast, want we zitten vooraan”, weet Peter. “Maar we kijken uit naar de nieuwe situatie”, stelt Joelle. “Nu is het al heel druk, alleen het staat nu stil en in de nieuwe situatie rijdt het verkeer. Peter is accountmanager en zit heel veel op de weg. Ook ik werk niet in Zevenaar. Snel en makkelijk op de snelweg komen, vinden wij dus heel belangrijk. We hebben uitgebreid met de verkeerskundige gesproken en krijgen sowieso goede informatie van de gemeente. We zijn verrast hoeveel groen er terugkomt, het wordt echt de entree van Zevenaar, met meer allure!”